Intelligent Bewegen

Bij toepassing van de methode van Intelligent Bewegen wordt lichaamsbeweging ingezet als middel voor gedragsverandering. Deze methode gebruiken we bij al onze coachtrajecten. Meer dan 50 zorgprofessionals en coaches in Nederland beheersen de methode. Bedenker Fabio D’Agata heeft de methode beschreven in de boeken Intelligent Bewegen (Engels vertaald en internationaal uitgegeven) en Samen Intelligent Bewegen (nummer 1 notering Managementboek Top 100).

De 3 Fasen

FASE 1: De intake
Het proces begint met het formuleren van een hoger doel (1). Dat is een betekenisvol doel dat een enkel fysiek, mentaal of emotioneel doel overstijgt. Dit hoger doel versterkt de dieperliggende motivatie (2). Wanneer nodig wordt dit hoger doel vertaald naar een subdoel; een realistische doelstelling die binnen 3 maanden behaald kan worden (3). Vervolgens analyseren we gedrag met onderzoekende oefeningen. Deze oefeningen brengt de deelnemer fysiek en mentaal in beweging en is ontworpen om natuurlijk gedrag snel naar de oppervlakte te halen (voorbeeldoefening). De inzichten uit deze oefeningen en het profiel dat daarbij past helpen bij het bepalen van de ontwikkeldriehoek. Op elke zijde van deze driehoek staat een vaardigheid die versterkt dient te worden om het doel te behalen. Dit zijn één fysieke, één cognitieve en één emotionele vaardigheid. Deze drie dimensies beïnvloeden elkaar wederzijds, waarbij we streven naar een krachtige synergie. Door zo te werken maakt het fysieke, cognitieve en emotionele deel van de mens deel uit van het veranderproces (4).

FASE 2: De training
De drie gekozen vaardigheden uit de ontwikkeldriehoek worden in beweging getraind (5) met trainingsoefeningen. Deze oefeningen doen telkens weer een beroep op de vaardigheden uit de ontwikkeldriehoek. De deelnemer beweegt in deze oefeningen het lichaam (fysiek), gebruikt daarbij het brein (cognitief) en neemt het gevoelsleven (emotioneel) mee in de ervaring. De vaardigheden uit de driehoek kunnen zich relatief snel ontwikkelen, mede dankzij de uitdagende omgeving (6), interne coaching (7) en opdrachten waarbij nieuw gedrag in de praktijk wordt geïmplementeerd. In deze fase vindt de basis voor gedragsverandering plaats. Door minimaal drie maanden deze oefeningen te ondergaan kan nieuw gedrag eigen worden gemaakt (8).

FASE 3: Het resultaat
Na het afronden van fase twee ligt de nadruk op het zelfstandig doorzetten van het nieuwe gedrag in het dagelijks, werkende leven. Daarbij wordt het traject geëvalueerd en is er ruimte om succes op gepaste wijze te vieren (lees succesverhalen). Vanuit hier kan eventueel weer een nieuwe stap worden gezet om te werken aan andere doelen.

Meedenkers

Wiepke Cahn

Psychiater bij UMC Utrecht
'Psychische gezondheid verbetert door het lichaam meer aandacht te geven en slimmer te bewegen'

Bas van der Veldt

CEO bij AFAS Software
'Persoonlijk herstel is een moeilijk grijpbaar proces waar je met beweging meer grip op kunt krijgen'

Dirk de Wachter

Psychiater
'Samen bewegen is even essentieel als de beweging zelf'

Marco van Basten

Voormalig profvoetballer- en trainer
'Intelligent bewegen maakt van een gefrustreerde verliezer een ontspannen winnaar'

Amira Yehya

Zorgvernieuwer
'Door lijfelijk te ervaren wat beweging met je doet, treedt gedrags­verandering op'

Bram Bakker

Voormalig psychiater
'Deze methode past in de tijd waarin we leven en werken'

Dit is de methode: Intelligent Bewegen

©2024 SPAT verandert | KvK: 61495980 | BTW: NL854366933B01
Chat openen
Hallo, kunnen we je helpen met een vraag?