Persoonlijk succesverhaal

Geachte lezer,

Hierbij doe ik u een verslag toekomen van mijn re-integratie traject wat mij aangeboden wordt door Defensie. Dit traject wordt verzorgd door ‘SPAT verandert’ en heet Joining Forces.

Mijn kennismaking
Kort voordat ik begon bij Joining Forces nam de sportcoach, Jelle Bouma, telefonisch contact met mij op. Tijdens dit gesprek stelde hij zich voor en vertelde het een en ander over wat er zoal gebeurt tijdens een ochtend bij Joining Forces. Dit was erg prettig omdat ik niet echt een idee had waar ik terecht kwam en wat er precies van me verwacht werd. Zo maakte ik me wel druk over wat ik wel of niet moest vertellen over de reden waarom ik thuis zit en in een re-integratie traject zit. Hier wordt je overigens geheel in vrij gelaten wat je wel of niet wilt vertellen. Jelle vertelde dat de ochtend uit twee delen bestaat, namelijk een uur sport en een uur waarin je met elkaar een onderwerp bespreekt. Zowel de sport als de bespreking worden door middel van een thema ingevuld. Dit kan bijvoorbeeld ‘gezondheid’ maar ook ‘doelen stellen’ of ‘voeding’ zijn. Zo komen er zeer uiteenlopende thema’s voorbij.

Hoe ziet een ochtend bij Joining Forces eruit
Er wordt gevraagd om tussen 09.45 en 09.50 uur aanwezig te zijn zodat er ook daadwerkelijk om 10.00 uur begonnen kan worden. De tijd voor 10.00 uur wordt meestal gebruikt om gezellig even met elkaar te kletsen. Als we beginnen houdt Jelle even een klein praatje over wat de bedoeling is voor die ochtend. Dan ga je naar buiten voor de sport. Sport die iedere keer weer anders is. De ene keer werk je bijvoorbeeld met tennisballen, de andere keer doe je de Coopertest en weer een andere keer ben je aan het boksen. Maar als je denkt dat wat je doet zomaar lukraak gekozen is dan heb je het mis. Alles is weloverwogen uitgekozen. Zo heeft Jelle mij een keer uitgelegd dat waar je denkt dat je gewoon lekker aan het sporten bent, je in werkelijkheid bezig bent om door middel van beweging je gedrag te veranderen. Na de sport gaan we naar binnen. Daar kun je even iets eten en haalt Jelle koffie of thee voor wie dat wil. Dan wordt het thema besproken. Meestal geeft Jelle eerst een korte inleiding en stelt dan meestal wat vragen met betrekking tot het thema van die ochtend. Soms vorm je een groepje en is het de bedoeling om samen als groepje een antwoord te geven. De ene keer is het een luchtig onderwerp maar de andere keer kan het een onderwerp zijn wat zwaarder ligt. Jelle is erg geïnteresseerd in de mensen die hij coacht en stelt dan ook wel eens persoonlijke vragen. Het is fijn dat hij je dan de ruimte geeft of je persoonlijke dingen wilt delen met de groep of niet. Na het bespreken van het thema is het tijd om naar huis te gaan.

Joining Forces en Corona
Tijdens de lockdown periodes in verband met de Corona pandemie draait Joining Forces gewoon door. Nu uiteraard niet op locatie maar thuis via Zoom. Het sporten is dan ingekort naar ongeveer een kwartier. Jelle geeft dan bijvoorbeeld de opdracht om bijvoorbeeld 6 minuten naar buiten te gaan en een rondje te hardlopen of te wandelen. Ook kan het zijn dat je binnen een aantal opdrachten krijgt om even fysiek bezig te zijn voordat je begint met het thema voor die dag. Uiteraard is het sporten en het bespreken van een thema op locatie veel leuker maar toch vind ik het erg prettig dat Joining Forces op deze manier toch doorgang vindt.

Wat heeft Joining Forces voor mij betekend
Al snel nadat ik begon bij Joining Forces merkte ik dat ik mij steeds beter begon te voelen dan voordat ik aan Joining Forces meedeed. Ik ben na het overlijden van mijn moeder waarmee ik erg close was behoorlijk de weg kwijt geweest. Ik was letterlijk mijn innerlijke kracht kwijt. Daar waar ik altijd gewend was om mijn schouders eronder te zetten en door te gaan lukte mij dit maar steeds niet. Ook kon ik dingen niet meer onthouden. Mijn hoofd zat letterlijk te vol! Dit merkte ik ook bij een van de sportmomenten. We moesten namelijk in een bepaalde volgorde van pion naar pion lopen en ik kon de volgorde keer op keer niet onthouden. Maar nu ruim 12 weken later merk ik dat ik mezelf weer ben. Ik heb mijn innerlijke kracht terug en kan de dingen weer onthouden. Ook niet onbelangrijk om even te vermelden is dat Ondanks dat je maar twee ochtenden in de week naar Joining Forces gaat creëer je hier toch een ritme mee. Dit ritme voelde voor mij erg prettig. Toen de twaalf weken dan ook voorbij waren maar ik nog geen uitzicht had naar werk heb ik in overleg met Jelle en mijn re-integratiecoach overlegd of ik naar Joining Forces mocht blijven gaan zodat ik het ritme vast kon houden. Dit lukt mij niet altijd even goed dus was het aangenaam te horen dat dit geen probleem was. Voor mij heeft Joining Forces dus enorm het verschil gemaakt in mijn herstel en daar ben ik zeer dankbaar voor.

De sportcoach
Jelle Bouma, onze sportcoach, maakt er bij iedere opkomst weer iets leuks van. Toch geeft hij je vaak iets waardevols mee om over na te denken. Jelle doet dit op een manier waar totaal geen druk achter zit. Omdat Jelle naast het serieus zijn regelmatig ook humor gebruikt zijn mensen ook bereid om hard voor hem te werken. Wat ook prettig is, is dat hij na bijna iedere bijeenkomst altijd wel iemand even apart neemt om te vragen aan degene hoe het gaat, waar je staat en waar je naartoe wilt. Jelle is erg toegankelijk en ik kon dan ook gemakkelijk mijn verhaal kwijt bij hem.

Ik hoop dat ik met dit verslag een goede indruk heb kunnen geven over hoe een ochtend bij Joining Forces verloopt en vooral het nut van Joining Forces heb kunnen weergeven.

– Rim Bruines

Vertrouwen in mijn lichaam

Het geeft niet om soms nee te zeggen en in mijn geval zeker niet. Ik ga graag de competitie aan, wat het ook is. Maar als ik niet op mijzelf pas, ga ik over mijn limiet heen.

Lees verder
- Jean-Philippe
©2024 SPAT verandert | KvK: 61495980 | BTW: NL854366933B01
Chat openen
Hallo, kunnen we je helpen met een vraag?