Tim

Van drukte naar rust in het hoofd

Groepsgesprek over onze gevoelens met koffie, thee en een koekje?

Net als de voorgaande SPAT programma’s was ook het SPAT Breakout Programma een SPAT-je anders, dit keer vanwege de combinatie met mindfulness. Mindfulness? Dat moest ik even opzoeken. Wikipedia gaf antwoord;

‘Mindfulness is een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment’.

Ok. Hoe kun je dit nu verwerken in een training? Starten we elke training met een groepsgesprek over onze gevoelens met koffie, thee en een koekje? Ik werd van de gedachte al onrustig, maar na een gesprek met Fabio werd het mij duidelijker. Fabio omschreef mindfulness als het aanvaarden van de omgeving waarin je je bevindt en hetgeen je ervaart simpelweg te constateren en er niet over te oordelen. Daarnaast gaf hij aan met een aantal technieken zelf meer rust te vinden in onze drukke wereld. Tijdens de trainingen zouden we een full body workout doen, aangevuld met mindfulness-achtige oefeningen. Door zowel de positieve als negatieve ervaringen van de afgelopen zes maanden in mijn leven is het een hectische tijd geweest waarin ik (te) weinig tijd heb genomen om gebeurtenissen te verwerken. Het SPAT Breakout Programma was een aanmelding rijker.

Betrokken coaches

Fabio D’Agata

Oprichter | Auteur | Spreker
Een verandering bedenk je met je hoofd, maar maak je met je hele lichaam.

Jelle Bouma

Coach | Trainer
Als je in beweging komt kan ik zien wie je bent, daar ligt mijn kracht.

De trainingen
Tijdens de trainingen zijn we op veel verschillende locaties geweest, met voor mij persoonlijk als hoogtepunt Vliegbasis Soesterberg, maar ook andere gave locaties zoals de parkeergarage van Holland Casino en het prachtige natuurgebied Haarzuilen. Daarnaast had elke training een thema, zoals “Stilte” (jawel, een hele training niet praten). Door de stiltetrainingen heb ik geleerd dat het niet ‘erg’ is om stil te zijn. Het brengt rust in mijn hoofd en ik kan optimaal van de omgeving genieten, omdat ik alles op mijn eigen manier bekijk zonder invloed van anderen. Ook het thema “Observator” kwam langs, waarbij we gedachtes rennend in een tijdlijn moesten zetten (verleden, heden, toekomst). Elke training sloten we af met de zogenaamde bodyscan. Dat is een methode om volledig te ontspannen door de ademhaling te volgen en met aandacht het hele lichaam te scannen. De coach praatte ons er helemaal doorheen. Het gaf mijn lichaam volledig rust.

Om precies te weten wat deze trainingen met je doen, moet je het simpelweg ervaren, want het is voor iedereen anders. Voor mij persoonlijk zijn het tien weken geweest waarbij ik optimaal van elke training heb genoten en bij elke training iets nieuws heb geleerd met betrekking tot gevoel, emoties en gedachten en hoe ik daar beter of op een andere manier mee om kan gaan. Het is heel interessant om te ervaren wat voor uitwerking sporten op mijn gedachtes en emoties heeft, ik stond daar verder nooit bij stil.

Experience Based Training Tool

Onze unieke Experience Based Training Tool vindt de perfecte mix van oefeningen voor jou.
Op basis van jouw persoonlijke data en successen van anderen die je zijn voorgegaan!

Meer weten

Ochtendhumeur
Bepaalde dingen ben ik ook anders gaan ervaren. Ik merk bijvoorbeeld dat ik mij veel minder laat frustreren door onbelangrijke dingen. Als het druk is in de trein, ervaar ik de drukte, maar ik frustreer mij daar niet meer over. Als het regent als ik op de fiets zit, regent het. Ik laat mijn humeur niet meer verpesten. Ik ervaar wat er gebeurt, maar het is aan mij om daar over, of vooral juist niet, te oordelen en laat het los.

Daarnaast heb ik geleerd mijzelf in een ‘ruststand’ te zetten met behulp van de bodyscan bijvoorbeeld. Het is een moment dat ik niet hoef te denken, maar dat het wel mag. Ik merkte in de trainingen dat ik hierdoor de ‘moet-gedachtes’ los liet en andere gedachtes -die blijkbaar verder in mijn hoofd zaten- daardoor de mogelijkheid kregen om naar boven te komen. Zoals ik al aangaf zijn in zes maanden tijd in mijn leven veel dingen gebeurd, maar door de wereld waarin we nu leven, nam of kreeg ik weinig tijd stil te staan bij deze momenten. Ik stopte de emoties en gevoelens weg, bewust of onbewust. Door tijd te nemen en mijn geest rust te geven -mijzelf in de ‘ruststand’ te zetten- merkte ik dat de weggestopte gedachtes terugkwamen en ik ze alsnog kon verwerken en op de juiste plek kon opslaan.

Tijdens een bepaalde oefening kwam de gedachte van het moment dat ik over de finish kwam van de New York Marathon kwam bovendrijven (terwijl ik vroeger nog wel eens als laatste gekozen werd bij gym). Zo mooi!

Beelden

De Breakout run
Het programma werd afgesloten met, hoe toepasselijk, de Breakout Run in Schaijk. Een acht kilometer lang parcours met meer dan 25 obstakels, waarbij je probeert te ontkomen aan de bewakers van de gevangenis. De start was om half elf in de avond, het was al donker en met mijn hoofdlamp aan begon ik aan de tocht. Het was een gave ‘uitbraak’ met uitdagende obstakels die we in teamverband hebben overwonnen. Een goede (symbolische) afsluiting van een mooi programma.

SPAT Verandert
Sporten doe ik intussen al ruim twee jaar bij SPAT. Ooit ben ik begonnen om in beweging te komen en de stad te leren kennen en vervolgens ben ik ietwat verslaafd geraakt aan het SPAT-virus. Naast de SPAT buitentrainingen waar ik regelmatig aan deelneem, heb ik inmiddels ook meegedaan aan het SPAT Viking Programma, het SPAT Survival Programma en dus nu het SPAT Breakout Programma. De trainingen van dit programma waren anders. Ja, het waren ook de bekende volledige full body workout trainingen. En nee, we hadden geen groepsgesprekken over onze gevoelens met koffie, thee en een koekje. Het was een geweldige ervaring en door dit programma, ben ik zeker een SPAT, of eigenlijk wel meerdere, veranderd.

PS mindfullness voor beginners, download de Headspace mediation app!

Andere succesverhalen

Na de topsport

Na mijn topsportcarriere had ik iemand nodig die me motiveerde om aan de slag te gaan. Een aantal trainers konden mij niet geven waar ik behoefte aan had. Met Jelle was er direct een klik.

Lees meer
- Esther

Kwaadaardige tumor

Binnen 1 minuut kan je hele leven, en alles wat je hebt bereikt op je 30ste, in 1 keer drastisch veranderen. Dat kan. Het overkwam mij ruim 2 jaar geleden; in mijn lichaam zat een kwaadaardige tumor.

Lees meer
- Marloes

Proefschrift schrijven

Ik wilde o.a. meer aandacht en focus creëren, gerelateerd aan het schrijven van een proefschrift waar ik mee bezig ben. Meer sporten zou, zo was en is mijn overtuiging, leiden tot betere werkprestaties.

Lees meer
- Jeanet
©2024 SPAT verandert | KvK: 61495980 | BTW: NL854366933B01
Chat openen
Hallo, kunnen we je helpen met een vraag?